Hudson Remodeling News

Project feature: Expanded kitchen pulls light from sunroom through living, dining spaces

Posted 7 August 2020 by Team Hudson

A recent kitchen remodel transformed a cluttered and boxed-in kitchen into a modern, warm and open space that does justice to the abundant character of the home. Hudson’s crew also added remodeling touches to the dining room, an adjacent sunroom, the living room and a half bath.

This home, which is located in the woods near Lake Padden in South Bellingham, hadn’t been updated in a few years. Though it was functional and in good repair, the homeowners wanted a warm, woody makeover to improve the character and usefulness of the space.

The sunroom lives up to its name, as this view from the kitchen attests.

Here’s an overview of what Hudson Remodeling’s carpenters did to complete this Whatcom County kitchen makeover. For more on this project, including some before-and-after photos, check out the photo gallery.

Floor-to-ceiling kitchen improvements

This was a complete kitchen renovation, so naturally we started with demolition and removal. We removed all appliances, fixtures, countertops, cabinets, tile, carpet and baseboard trim, among other things, to prepare the space.

Next, Hudson’s crews widened and reframed the kitchen entrance from the hallway, removed a pony wall between the kitchen and dining room, and removed a half wall between the kitchen and sunroom. We also rebuilt the subfloor where necessary, constructed a new peninsula between the living room and kitchen and relocated the main sink there from the half wall.

Beautiful new hardwood cabinets were installed in the reconfigured kitchen layout, and new appliances went in as well. Granite countertops from Creative Stoneworks were installed, with a full backsplash that covers the gap between upper and lower cabinets.

In the half bathroom, Hudson’s crewmembers installed a new vanity, with a new sink and faucet going in atop more of the kitchen granite.

Throughout all of the spaces — kitchen, sunroom, half bath, dining room, living room — Hudson’s crewmembers installed new vinyl plank flooring with a wood-grain look that complements the warm and inviting feel of the other new finishes.

Throughout the spaces, Hudson’s team paid careful attention to the finishing touches, as is our trademark. We installed new baseboard trim and patched, painted and textured the drywall, as necessary. New recessed lighting brightens up the room and finishes the look.

The end result of this Bellingham kitchen remodel is a warm and open space — just like the homeowner wanted — that spreads natural light throughout the home, provides ample views of the beautiful fir trees outside, and offers a modern and comfortable kitchen that’s pretty and fun to use.